Jdi na obsah Jdi na menu
 


Gekon obrovský

4. 4. 2008
Gekon obrovský
(gekko gecko)

Tělesné rozměry

Délka těla: 25-35cm, výjimečně i 40cm

Výskyt

Severovýchodní Indie, Bangladéž, Barma, Thajsko, Vietnam, jižní Čína, Malajsie, Indonésie, Filipíny a východní indoaustralské souostroví.

Způsob života

Nachází se nejčastěji na skalách nebo na budovách a to dokonce i ve velkých asijských městech. Jeho původním domovem jsou deštné pralesy. Přes den spí gekon v puklinách nebo ve škvírách

Způsob obživy

Živí se hmyzem, ale chytá i menší gekony, malé myši nebo ptačí holátka. Kromě toho loví i některé menší druhy hadů.

Chov

Chováme je v teráriu o rozměrech nejméně 50 x 40 x 50. Jako substrát používáme písek se zahradní prstí, na něj rozmístíme silnější větve a korkové roury jako úkryt. Terárium můžeme vysázet robustnějšími rostlinami. Ve dne vyhříváme na teplotu 27-33°C, v noci můžeme teplotu snížit na 22-25°C. Rosíme dvakrát denně na vlhkost 50-60%, v noci až na 80-90%.

Rozmnožování

Pohlavně dospívají ve věku 18-24 měsíců. Samice klade obvykle do rozsedliny skály nebo do škvíry ve zdi 2 vejce. Inkubujeme je při denní teplotě 25-30°C, noční 20-22°C a vlhkosti vzduchu 60-70%. Mláďata se líhnou asi po 115 až 130 dnech. Potravu začnou přijímat po 2 až 3 dnech, chováme je odděleně.

 


 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář